Statssekreteraren om järnvägsbeskedet: ”Oansvarigt slöseri”

Foto: Kasper Dudzik. Jonsered 2007-01-23. SJ X2000 i vinterlandskap vid Jonsered med sjšn Aspen i bakgrunden.

”Skandal och ett oansvarigt slöseri”. Så skrev statsministerns statssekreterare PM Nilsson om regeringens beslut att stoppa de nya stambanorna för mindre än tre månader sedan.

Sven Elander

create 2023-01-02 update 2023-01-02

Kritiken mot regeringens besked om stopp för nya stambanor har varit hård, inte minst från näringslivet. Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé kallar beskedet ”skandal och slöseri av stora mått”. ”En djup besvikelse”, anser Helena Zar Vallin, vd för Handelskammaren i Jönköpings län.

Men den kanske hårdaste kritiken kommer från en av statsministerns närmaste medarbetare. PM Nilsson, numera statssekreterare, tidigare politiskt redaktör för Dagens Industri, skrev så här på tidningens ledarsida för mindre än tre månader sedan:

De tre sträckorna vid ändstationerna – Ostlänken mellan Järna och Linköping, och sträckorna Borås-Göteborg och Lund-Hässleholm har redan projekterats och ligger långt framme. Att stoppa dem nu vore en skandal och ett oansvarigt slöseri. En stat kan inte uppföra sig på det viset.

Men det är just precis så som staten nu uppför sig. Som argument för att stoppa planerna på höghastighetståg har man från regeringens sida anfört att höghastighetstågen riskerar att tränga undan satsningar på underhåll av det befintliga järnvägsnätet. Det argumentet verkar dock ha glömts bort när budgeten togs fram, för där dras pengar bort från järnvägsunderhållet för att i stället läggas på vägar.

Dela