Stopp för fossilbilar i Stockholm city

Från Kungsträdgården och och in i stan sträcker sig den nya zonen där fossilbilar förbjuds. Till höger: trafikborgarråd Lars Strömgren (MP)

Om drygt ett år förbjuds fossilbilar från att köra i delar av centrala Stockholm, det meddelade trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) under tisdagsmorgonen. Samtidigt införs en så kallad stadsmiljözon i Gamla Stan.

Lorentz Tovatt

create 2023-10-10 update 2023-10-10

För första gången någonsin införs en så kallad miljözon klass 3 i Sverige. Det är den strängaste typen av förbud för smutsiga bilar och innebär att inga bensin- eller dieselbilar får köra i området. Området som berörs är 20 kvarter i centrala Stockholm.

– Målet är att skapa en bättre luft- och ljudmiljö för de som vistas här, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) till SVT.

Tidigare fanns planer på att även införa samma begränsningar i Gamla Stan. Men här har staden tänkt om. Istället blir det en så kallad stadsmiljözon i Gamla Stan, där syftet är att all biltrafik ska begränsas – även elbilar. Bland annat slopas nästan alla parkeringsplatser i Gamla Stan, för att göra utrymme för gång och cykel.

– Vi vill skapa fler ytor där det går att sitta på uteservering, där barn kan leka och grönska kan finnas. Vi vill förädla vårt historiska hjärta. Snarare än att bara titta på luftkvalitet och buller har vi hittat en mer träffsäker och genomgripande förändring för Gamla stan, säger Strömgren till Mitt i.

Dela