Svenskars bilåkande ökar: ”Lägre bensinpriser huvudskälet”

Ökade körsträckor betyder ökad klimatpåverkan.

Genomsnittssvensken körde 120 kilometer mer bil 2024 jämfört med 2023. Det försvårar ytterligare klimatmålen för transportsektorn, visar ny statistik som 2030-sekretariatet sammanställt.

Markus Barnevik Olsson

Publicerades create 2025-04-24 Uppdaterades update 2025-04-24

Den genomsnittliga bilkörningen i Sverige ökade under 2024 till 6 360 kilometer per person, jämfört med 6 240 kilometer året innan. Denna trend indikerar en ökad användning av personbilar, och lägre bränslepriser bedöms vara huvudskälet.

Sverige har som mål att minska transportsektorns klimatpåverkan med 70 procent till 2030 jämfört med 2010 års nivåer. För att uppnå detta krävs inte bara tekniska lösningar som elektrifiering och förnybara drivmedel, utan även förändringar i resvanor och beteenden. Ökat bilåkande visar på fel utveckling.

Sedan 2010 har utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter minskat med 34 procent, enligt Naturvårdsverket.

Det innebär att vi har hälften av utvecklingen kvar, men bara mindre än 5 år kvar för genomförande. Utsläppen behöver minska med cirka en miljon ton koldioxidekvivalenter per år fram till 2030 för att målet ska bli inom räckhåll. 

För att nå klimatmålen för transportsektorn behövs sannolikt alla verktyg på samma gång, inklusive ökad elektrifiering av fordonsflottan, förbättrad energieffektivitet och ökad användning av biodrivmedel. Även förändrade resvanor i form av alternativa färdmedel och mindre bilåkande är nödvändigt.

Regeringen har tagit Sverige längre ifrån klimatmålen för transportsektorn genom att chocksänka reduktionsplikten, sänka bensinskatten, avskaffa elbilsbonusen, stoppade stadsmiljöavtal och införandet av reseavdrag för fossilbilar.

Nu har vi dessutom facit på att Tidöpolitiken leder till ökat bilkörande.

 

 

Foto: Sol Jansson, unsplash

Dela