Sverige fortsätter importera rysk gas

Ytterligare en rysk gastanker har nu anlagt i Nynäshamn för att leverera rysk gas. Trots enhälligt beslut i riksdagen om att stoppa gasen har regeringen ignorerat frågan sedan den tillträde.

Lorentz Tovatt

create 2024-01-14 update 2024-01-14

Snart har två år gått sedan Ryssland inledde sitt krig mot Ukraina. Strax därefter beslutade en enhällig riksdag att regeringen måste stoppa rysk energiimport, för att strypa finansieringen till den ryska krigsmaskinen.

Därefter har det varit tyst från regeringen. Inga åtgärder har tagits för att få stopp på den ryska gasen. Därför kan nu tankers fyllda med rysk gas fortsätta lägga till i svenska hamnar. Så sent som igår anlade den 164 meter långa gastankern Coral Energice i Nynäshamn för att leverera fossilgas från Ryssland, det rapporterar Folkbladet.

När frågan först lyftes om att stoppa rysk energi så svarade den dåvarande moderata energipolitikern Carl-Oskar Bohlin med att rösta ner förslaget eftersom han inte ville ”legitimera” miljöpartistisk politik. Det skedde en timme innan han själv lyssnade till det tal som Ukrainas president Zelenskyj höll i riksdagen och där han vädjade om att Sverige skulle sluta köpa rysk gas. Carl-Oskar Bohlin är nu minister i regeringen, med ansvar för civilförsvaret.

Dela