Sverige missar EU:s klimatmål – skogen i för dåligt skick

Skogens förmåga att absorbera koldioxid försämras i snabb takt. Snart väntar stora EU-böter om inte regeringen lägger om sin klimat- och skogspolitik.

Markus Barnevik Olsson

Publicerades create 2025-04-10 Uppdaterades update 2025-04-10

Sveriges skogar har länge betraktats som en självklar broms av klimatförändringarna – genom fotosyntesen binder träden koldioxid från atmosfären och lagrar den i biomassa och mark. Men skogens förmåga att binda koldioxid har kraftigt försämrats. Nu pekar allt mot att Sverige missar EU:s klimatmål, det visar en preliminär beräkning från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Under perioden 2013–2020 absorberade svenska skogar i genomsnitt 44 miljoner ton koldioxid per år. Prognoser från Skogsstyrelsen visar dock att denna siffra kan sjunka till 35 miljoner ton per år fram till 2030, vilket innebär en minskning på 20 procent.

Enligt SLU saknas i genomsnitt 13,9 miljoner ton koldioxid per år i svenska utsläppsminskningar under perioden 2021–2025. Det motsvarar ungefär lika mycket som utsläppen från Sveriges vägtrafik under ett år.

Skogens försämrade förmåga att lagra koldioxid beror på ökad avverkning, skogsbränder och angrepp av skadeinsekter som granbarkborren. De två sistnämnda faktorerna accelereras dessutom ytterligare i takt med klimatförändringarna.

Om regeringen inte agerar är det troligt att Sverige, inom de närmsta två åren, kommer att tvingas vidta åtgärder som att minska avverkningen eller köpa utsläppsrätter från andra länder för att kompensera för underskottet. Huruvida det kommer att finnas tillräckligt med utsläppsrätter går inte att säga i dagsläget.

Troligt är att Sverige missar EU-målen och koldioxidunderskottet i stället belastas andra sektorer – främst transportsektorn, där Sverige också sannolikt inte kommer att klara EU:s utsläppsmål. I detta sannolika scenario väntar böter i mångmiljardklassen, som Klimatgranskaren tidigare har rapporterat om.

 

Foto: Wikimedia Commons, Getty Images, unsplash

Dela