Sverige röstade nej till naturens räddningsplan – igen

Bild: SVT 30 minuter

Miljöministern Romina Pourmokhtari (L) röstade i dag nej till en lag om att återställa skadad natur i EU. Men det spelade ingen roll, lagen fick ändå stöd av en majoritet.

Redaktionen

create 2024-06-17 update 2024-06-17

EU:s räddningsplan för naturen, den så kallade naturrestaureringslagen, såg länge ut att falla. Men tack vare en vändning i slutminuterna från Österrike kunde lagen idag röstas igenom av EU:s miljöministrar.

Men en minister som benhårt höll fast vid ett nej var den svenska miljöministern Romina Pourmokhtari (L). I den slutliga omröstningen röstade Sverige för att stoppa lagen, trots att expertorganisationer som WWF menar att det är mycket viktigt att denna lag kommer på plats i Europa eftersom det är en av de världsdelar som har högsta andelen mark (upp till 80 procent) som används för bebyggelse, infrastruktur och produktionssystem. Trycket på naturen och klimatförändringarna ökar riskerna för samhället om inga åtgärder görs.

Sveriges nej är också märkligt med tanke på att miljöministern tidigare hyllat lagen. När lagen röstades igenom i Europaparlamentet beskrev Romina Pourmokhtari (L) det som ”en stor framgång för det europeiska miljöarbetet”. Sedan förhandlades frågan i regeringen och miljöministern började i stället kämpa för att stoppa den lag hon just beskrivit som en framgång.

– Det är fortsatt för många brister i förslaget, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) till Altinget.

Brister eller inte, nu har lagen i alla fall röstats igenom.

Dela