”Sverigekortet” billigare att införa än sänkt bensinskatt

Ett ”Sverigekort” med obegränsade regionaltågresor för 500 kronor i månaden skulle kosta statskassan mindre än det som hittills lagt på sänkt bensin- och dieselskatt, visar ny rapport.

Sven Elander

create 2024-02-24 update 2024-02-24

Flera europeiska länder har infört superbilliga månadskort i kollektivtrafiken. För en kostnad runt 500 kronor kan du resa i princip obegränsat med lokal och regional kollektivtrafik i Tyskland. Frankrike, Österrike och Portugal har infört eller är på väg att införa liknande system.

En ny rapport från Skiftet och Cogito har räknat på vad det skulle kosta att införa ett liknande system i Sverige. Och faktum är att det är betydligt billigare än vad det hittills kostat statskassan att sänka skatten på bensin och diesel.

Tidöpartiernas sänkning av skatten på bensin och diesel kommer kosta uppemot 20 miljarder per år från 2025. Att införa ett ”Sverigekort” med subventionerade resor för ca 450-500 kronor i månaden skulle kosta ca 10 miljarder.

Siffror från Tyskland visar också att biljetten har varit en vinst för klimatet. Tågresandet har ökat efter att biljetten införts, och bilpendlingen har minskat rejält.

Skiftets har också startat en namninsamling för att införa ”Sverigekortet”.

 

Foto: amsfrank, Wikimedia Commons. 

Dela