Svidande intern kritik mot regeringens nej till vindkraft

På ett bräde satte regeringen stopp för 13 vindparker till havs – el motsvarande hela Sveriges elbehov. Nu kommer kritik både inifrån moderaterna – och från regeringens egna expertmyndighet. ”Självskadebeteende”, säger före detta försvarsminister Mikael Odenberg (M).

Redaktionen

create 2024-11-11 update 2024-11-11

Det var i förra veckan som regeringen tog beslutet att säga nej till de 13 vindkraftsparker som under lång tid planerats i Östersjön. Därmed går Sverige miste om nästan 150 TWh – el motsvarande 18 stora kärnkraftsreaktorer. Det motsvarar även mer än all el som konsumeras i Sverige på årsbasis.

Nu kommer kritiken. Och den är hård. I en debattartikel rasar Mikael Odenberg mot beslutet:

När även öppningen för havsbaserad vindkraft nu stängs ner tvingas jag därför att göra detsamma som regeringen, nämligen ”en samlad bedömning”. Den blir tyvärr att regeringen inte verkar begripa vad den håller på med.

Odenberg är i sammanhanget inte vem som helst. Han har en nästan unik erfarenhet av både energipolitik och försvarspolitik – från regeringenspartiet Moderaterna själva. Han har varit energipolitisk talesperson för M i riksdagen. Därefter var han försvarsminister. Hans slutkläm i artikeln lyder:

Försvarspolitiskt betyder regeringens nedstängning av all havsbaserad vindkraft i södra Östersjön inte så mycket på tio års sikt. Energipolitiskt och näringspolitiskt innebär beslutet i samma tidshorisont närmast en katastrof, tangerande till självskadebeteende.

Men kritiken mot regeringen stannar inte vid Odenbergs ilska. Även de egna experterna sågar beslutet. Försvarets Forskningsinstitut, FOI, har tidigare släppt en rapport om att det är fullt möjligt att få försvarsintressen att samsas med havsbaserad vind.

Placeringar längre ut i havet eller monterade sensorer på själva vindkraftverken kan lösa problemet och används redan i Storbritannien, Danmark och Polen. Det tydliggör expertmyndigheten i en intervju med SVT.

Det framstår mer och mer som om det var helt andra faktorer än försvarsmässiga invändningar som ligger till grund för regeringens kategoriska nej. Kanske kan det ha att göra med att regeringens eget favoritkraftslag kärnkraft skulle få det tuffare att konkurrera om det hade byggts ut vindkraft till havs.

Foto: Frankie Fouganthin och 掬茶 (klippta)

Dela