Kopplingen mellan utsläpp av koldioxid och extremväder är tydlig, och bekräftas av ett stort antal forskare. Klimatförändringar ökar sannolikheten för, och intensiteten i, extrem nederbörd, eftersom högre temperaturer innebär att luften kan hålla mer fukt. Detta leder till kraftigare regn och ökar risken för översvämningar, särskilt vid återkommande kraftiga stormar, som de i Spanien den senaste veckan.
– Det råder ingen tvekan om att den här typen av explosiva skyfall intensifieras av klimatförändringarna, säger klimatforskaren Friederike Otto, från Imperial College London, till BBC. Friederike Otto leder en internationell forskargrupp som tittar på sambanden mellan klimatförändringarna och extrema väderhändelser.
Det går inte att säga att katastrofen i Spanien uppstod på grund av klimatförändringarna. Detsamma gäller för de orkaner som drabbat USA under hösten, eller torkan i södra Afrika. Men katastroferna blir mer sannolika, och förvärras av det varmare klimatet.
Detta borde vara en källa till oro för alla makthavare, men nej. En del fokuserar i stället på att förminska klimatkopplingen och sprida uppgifter som syftar till att relativisera det som skett genom att peka på att det var värre förr.
Den moderate riksdagsledamoten Jan Ericson har de senaste dagarna spridit ett stort antal tweet som syftar till just detta: att på olika sätt försöka sudda ut den vetenskapligt belagda kopplingen mellan klimatförändringar och den typ av katastrofer som nu drabbat Spanien.
Precis som Ericson skriver skedde en översvämning i Valencia 1957. Ingen forskare har någonsin påstått att det aldrig tidigare skett översvämningar. Däremot är det så att intensiteten i extremväder, inte minst översvämningar, blivit värre och kommer bli ännu värre i framtiden. Ericsons inlägg här säger med andra ord ingenting.
Ericon skriver också att fler dog av katastrofer som översvämningar på 1800-talet än i dag. Så är det självklart. Fler dog av alla möjliga saker på 1800-talet eftersom samhället var sämre på att skydda människor. Men det säger också noll och intet om klimatförändringarna.
När det gäller frågan om kraftverksdammen som brast finns det i dagsläget inga säkra medieuppgifter som belägger detta. Att en enskilt riksdagsledamot sprider denna typ av obekräftade uppgifter är i sig uppseendeväckande. Men även om skador uppstår till följd av att infrastruktur kollapsar av regnmassor är det sjävklart ingenting som gör klimatkopplingen svagare. Det kommer bli allt svårare att bygga infrastruktur som står emot de extremväder som lär komma.
Det är inte första gången Ericson sprider liknande material. Förra året postade han ett inlägg om temperaturen på Antarktis (-67 grader) som ett sätt att bevisa att klimatförändringarna inte är så farliga (I verkligheten kommer nu alarmerande rapporter om att Antarktis is är extremt mycket mindre än normalt) . Ericson har också retweetat rena konspirationsinlägg som ifrågasätter kopplingen mellan co2 och temperaturökningen, eller att klimatförändringarna rent av skulle vara bra för möjligheten att odla på jorden.
Foto: AP