Klimatförändringar påverkar nästan alla aspekter av barns hälsa. Det konstaterar forskarna bakom A Threat to Progress, en ny rapport från UNICEF. Att barn är extra sårbara har många orsaker; bland annat lägre värmetolerans, hormonella förändringar, svagare immunsystem, sämre lungkapacitet och mer tid som spenderas utomhus. En kropp i utveckling är en känslig kropp.
I rapporten kartlägger forskarna risker för barnen, från graviditet till tonår. Klimatförändringar ökar risken för exempelvis förtidig födsel, dödföddhet och plötslig spädbarnsdöd. Exponering för översvämning ökar risken för missfall, inklusive dödföddhet, med skrämmande 8 procent. Vattenmassorna för ofta med sig kemikalier och tungmetaller, associerade även med neurologiska utvecklingsstörningar.
Mer frekventa och allvarligare värmeböljor ökar risken för infektionssjukdomar, som idag är en av de vanligaste orsakerna till att barn under 5 år dör.
Forskarna betonar barnens sociala sårbarhet. Barns kognitiva utveckling kan påverkas av klimatförändringarna, och risken för ångest och depression ökar. Man ser även samband mellan klimatförändringar och ökad utsatthet för våld i nära relationer eller förlust av vårdnadshavare.
Barns små kroppar blir lättare uttorkade än vuxnas. Med tilltagande vattenbrist i kombination med extrem hetta är det ett växande problem. Fem miljarder människor, eller två tredjedelar av jordens befolkning, kommer uppleva åtminstone en månad av vattenbrist år 2050 enligt en FN-rapport.
Idag exponeras 630 miljoner barn under 5 år för luftföroreningar som överskrider internationella rekommendationer. Barns mindre lungor gör dem mer känsliga för luftföroreningar. Detta kan orsaka eller förvärra astma såväl som kroniska sjukdomar i hjärta och blodkärl.
Rapporten betonar vikten av att världen samarbetar för barns rätt till en hållbar miljö. Därför konkretiserar forskarna tre rekommendationer; att begränsa global uppvärmning till 1,5 grader, att skydda barn från klimatförändringarnas effekter och att prioritera barns välmående i klimatpolitiken.