Veckans krönika
För att få veckans krönika och alla nyheter direkt i din inkorg, prenumerera på vårt nyhetsbrev här. Stötta oss genom att swisha till: 123 300 10 47!
Det extrema vädret torterar stora delar av världen. Stormfloder, översvämningar, extrem hetta. Det kommer i klimatförändringarnas svallvågor. Vi har nämligen precis haft det varmaste året någonsin. Och vi har redan passerat det politiska målet om att inte överskrida 1,5 graders uppvärmning.
Så sent som denna vecka kom en ny larmrapport från forskarna: klimatförändringarna, i kombination med årtionden av ohållbar markanvändning och vattenhantering, har skapat en enorm press på den globala vattencykeln. Redan idag drabbas tre miljarder människor av vattenbrist. Men om akuta åtgärder inte sätts in omedelbart kan över 50 procent av den globala livsmedelsproduktionen hotas.
”För första gången i människans historia rubbar vi den globala vattencykeln i grunden. Nederbörden, källan till allt sötvatten, kan inte längre tas för given.”
Så säger Johan Rockström, ordförande för Global Commission on the Economics of Water och en av rapportförfattarna.
I denna oroliga och föränderliga värld sätter sig SVT ner och funderar. De ska bestämma sig för vilka ämnen de ska låta partiledarna debattera i SVT Agendas partiledardebatt.
Och de beslutar sig för att… inte ta med klimatet.
Jag förstår det inte. Lever vi i paralella universum? Har larmrapporterna inte passerat deras näthinnor alls? Lidandet som uppstår, har de inte noterat det?
Samtidigt känner jag såhär: Det är fel att bara klandra SVT. Vi alla bär ett ansvar för att frågan inte fanns på dagordningen. Inte minst bör man lasta partierna själva. Låt mig förklara hur jag menar.
Klimatfrågan måste politiseras. Det måste bli en fråga där ansvar utkrävs från varje minister, varje riksdagsledamot, varje ledamot i regionerna och i kommunerna. Det måste bli en fråga som partier vill VINNA. Det måste bli något man debatterar. Det måste finnas skillnader och konflikter. Eller snarare: de uppenbara skillnader och konflikter som redan finns måste bli tydligare och artikuleras öppet så att väljare kan göra informerade val.
Först då kommer det bli omöjligt för SVT att inte ha med klimatet.
Jag känner ofta besvikelse över att medier, politiker och forskare hanterar klimatfrågan som en bara “naturvetenskaplig” fråga. Som om utsläppen berodde på naturliga processer snarare än processer där människan (och därmed samhället) är orsaken. Det är så i grunden fel. Utsläpp beror på oss och på det samhälle vi byggt. Därför är klimatfrågan en så politisk fråga som någon fråga kan bli.
Jag har valt att kanalisera min frustration genom att själv skriva om klimatnyheter tillsammans med mina vänner på Klimatgransakren. Även om SVT ibland sviker så har vi gett oss fan på att utkräva det historiska ansvar som våra politiker har.
Så vi ger oss inte, vi backar inte. Vi fortsätter våra granskningar där SVT misslyckas.