Vägrar plötsligt svara på frågor om kritiserade klimatplanen

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) och energiminister Ebba Busch (KD). Bild: regeringen.se

Varken energiministern eller klimatministern vill nu svara på frågor om den energi- och klimatplan som de just skickat in till EU, där det framgår att Sverige avser bryta mot fyra av EU:s klimatmål.

Redaktionen

create 2024-07-03 update 2024-07-03

Kritiken har varit hård mot Sveriges regering efter beskedet i klimatplanen att Sverige avser bryta mot flera centrala klimatmål för EU. Bland annat står det nu svart på vitt att utsläppen blir mycket större än vad Sverige åtagit sig till 2030. Vi bommar alltså detta mål, liksom flera andra centrala delar av EU:s klimatlagstiftning.

Men när klimatministern ombeds kommentera de uppseendeväckande uppgifterna i Dagens ETC, då läggs locket på. Samma sak gäller för energiministern:

”Dagens ETC har sökt energiminister Ebba Busch och klimatminister Romina Pourmokhtari, men ingen av dem vill kommentera energi- och klimatplanen i nuläget”.

Det var desto mer ljud i skällan när klimatministern pratade om klimatmålet i SVT:s 30 minuter i februari i år. Där var budskapet tydligt: Sverige ska nå målet och alla regeringspartier är överens om detta. Så här lät det då från klimatminister Romina Pourmokhtari: ”Vi är överens om att vi ska klara detta. Jag är övertygad om att Kristdemokraterna vet vad man skrivit under i det här avtalet, och att vi tillsammans jobbar i den riktningen”.

Dagens ETC har också intervjuat Magnus Nilsson, expert på EU:s klimatpolitik, om innebörden av det svenska misslyckandet. Nilsson menar att det räcker med att ett land misslyckas med klimatmålet för att EU ska svika sitt gemensamma löfte och sätta unionens trovärdighet på spel.

– EU har hela tiden varit den viktigaste pådrivande kraften. Om EU inte lever upp till sina löften tappar man den auktoriteten och då kommer sannolikt hela det globala klimatarbetet bromsas upp, säger Magnus Nilsson till Dagens ETC.

Dela