Världsmästaren tar strid för Sveriges gammelskogar: ”Läget är akut”

Foto: Sven Alexandersson

”Vi människor kan inte ta över hela planeten utan hänsyn till något annat liv”. Nu tar den 19-faldige världsmästaren Tove Alexandersson strid för att bevara Sveriges gammelskogar.

Sven Elander

create 2023-12-20 update 2023-12-20

Tove Alexandersson har en idrottskarriär som få kan mäta sig med. 19 VM-guld i orientering och 10 VM-guld i skidorientering har det hittills blivit för 31-åringen från Borlänge.

Men inte nog med det. Nu tar Tove Alexandersson strid för att rädda Sveriges sista gammelskogar, genom en ny kampanj tillsammans med Svenska Orienteringsförbundet och Skoföretaget Icebug. Som första handling skänkte Icebug sina intäkterna under Black Friday till organisationen Naturarvet.

– Vi människor kan inte ta över hela planeten utan hänsyn till något annat liv. Vi måste tillåta andra arter att få leva här. Det är viktigt att respektera djur och växter och allt det liv som finns i naturen. Det är otroligt viktigt att bevara det som finns kvar av gammelskogen. Det är nu det gäller. Och det är därför jag är med i det här samarbetet. Läget är akut och vi behöver agera nu, säger Tove Alexandersson om samarbetet i en kommentar.

Gammelskog är skog som är äldre än 120 – 140 år och som inte påverkats nämnvärt av skogsbruk. Fördelarna med den här typen av skog är att den effektivt binder koldioxid samt att den är det naturliga hemmet för mer än hälften av alla hotade arter i Sverige – vilket gör gammelskogen extremt viktig för den biologiska mångfalden.

Dessvärre finns det inte mycket gammelskog kvar. Andelen gammelskog är försvinnande liten och varje år huggs det ner mer gammelskog än vad det skyddas.

Orienteraren Gustav Bergman, som tidigare uppmärksammats då han tog tåget i stället för flyget till VM, är också med i samarbetet. Så här säger han till DN:

– Jag tycker att allt för mycket drivs av ekonomiska incitament, och alldeles för lite tar hänsyn till hållbarhet och välmående. Vi borde göra mer för miljön och jaga mindre ekonomiska vinster, och att jobba för att bevara gammelskogar är för mig helt i linje med det.

Foto: Sven Alexandersson

Dela