Idrottsstjärnan som skippar flyget – och tar tåget till VM

Foto: Svenska Orienteringsförbundet

Orienteringsstjärnan Gustav Bergman tar tåget från Stockholm till sprint-VM i Italien. Skälet är klimatet.

Sven Elander

create 2023-10-07 update 2023-10-31

Många elitidrottare verkar mena att deras yrkesval kräver ett stort antal flygresor. FIFA är just nu på gång att besluta om att herrarnas VM 2030 ska hållas över tre kontinenter. Ett beslut som skulle innebära enormt många flygresor och stora utsläpp. ETC avslöjade tidigare i år att den svenska hockeyligan SHL släpper ut 700 ton koldioxid bara under grundserien, till följd av flygandet.

En utbredd uppfattning tycks vara att idrotten på något vis skulle vara undantagen från den omställning som övriga samhället håller på med.

Men sen finns det de som försöker ta ansvar.

Den svenske orienteringsstjärnan Gustav Bergman har valt att ta tåget hela vägen från Stockholm till Milano i Italien, och det sprint-VM som just nu pågår där.

– För mig är detta ett sätt att rättfärdiga att jag åker på alla tävlingar. Vi som elitidrottare flyger alldeles för mycket. Vi borde ta tåget när det går, säger Bergman till SVT Sport, som var först med nyheten.

Tänk om fler elitidrottare skulle använda sin plattform för att driva klimatfrågan? När får vi se stjärnor inom fotboll och hockey göra samma typ av statement?

Dela