Vattenfalls smocka mot regeringen: ”Inte så det funkar”

Det har varit svårt att undgå regeringens fokus på ny kärnkraft, och i Tidöavtalet görs en beställning till det statliga energibolaget Vattenfall om nya reaktorer. Men Vattenfall kontrar.

Lorentz Tovatt

create 2022-12-13 update 2022-12-20

Få blev överraskade över den stora tyngdpunkten på kärnkraft i Tidöavtalet, efter en valrörelse där frågan fått dominera. Bland annat föreslås att det statliga bolaget Vattenfall ”omedelbart bör påbörja planeringen av ny kärnkraft”. Men formuleringarna väcker nu kritik – från Vattenfall själva. I en intervju med SVT ställer sig Vattenfalls VD frågande till om Tidö-partierna verkligen vet hur man styr statliga bolag.

 

”Det är inte riktigt så styrningen av statliga bolag fungerar”, säger Anna Borg och fortsätter, ”Vi är ett affärsdrivande företag. Vi förhåller oss till de ägardirektiv vi har och än så länge ser de ut som de gör”.

 

Anna Borg poängterar att nya reaktorer inte är någon ”quick fix”:

 

”Vi har ju inte fattat något beslut om att vi ska bygga nya reaktorer. Vi får se hur teknikutvecklingen går, hur lönsamma de kommer att bli och hur praktiskt möjligt det är att bygga dem.”

 

Den stora frågan: blir kärnkraften nästa fråga att läggas till den redan långa lista av brutna vallöften?

 

 

Dela