1.5-gradersmålet – så snart passeras det

Photo by Kenny Eliason on Unsplash

– Vi spelar rysk roulette med vår planet.

Så säger FN:s generalsekreterare António Guterres angående resultaten i FN:s nya klimatrapport.

Jorunn Fagerström

create 2024-06-05 update 2024-06-05

Enligt Parisavtalet ska den globala temperaturökningen begränsas till 1.5 grader. I princip alla världens länder har förbundit sig till att eftersträva detta. Åtminstone i teorin.

I praktiken borde detta dock föranleda drastiska åtgärder. Enligt en ny rapport från FN:s meteorologiska organ WMO lär nämligen 1.5 grader passeras mycket snart: Inom fem år. Man uppskattar att gränsen med 80 procents säkerhet kommer att ha passerats innan 2028 är slut.

2023 var det varmaste året någonsin, med en temperatur i genomsnitt 1.45 grader över förindustriella nivåer. Det dystra rekordet verkar inte stå sig. WMO menar i rapporten att något av de kommande fem åren troligtvis kommer att vara ännu varmare.

Redan idag orsakar klimatförändringarna värmeböljor, översvämningar och annat extremväder. Forskarna menar att en temperaturökning över 1.5 grader kraftigt ökar risken för allvarliga klimatrelaterade konsekvenser. Man tror att klimatförändringarna däromkring kan passera flera viktiga tröskelvärden med accelererade effekter. Kollaps av havets cirkulationssystem, av korallrev och av glaciärer kan få enorma och oberäkneliga effekter.

– När det kommer till klimatet är vi inte dinosaurierna, vi är meteoren. Vi är inte bara i fara, vi är faran, säger António Guterres enligt AFP.

Dela