2023 blev rekordvarmt – 2024 kan bli VÄRRE

Foto: Foto: second sight unsplash

Extrema temperaturer både på land och i haven. Om trenden håller i sig kan 2024 bli ännu varmare än rekordåret 2023.

Sven Elander

create 2024-02-19 update 2024-02-19

2023 gick till historien som det varmaste året som uppmätts i mänsklighetens historia. Året var 1,48 grader varmare än den förindustriella nivån 1850-1900.

Men faktum är att 2024 har börjat ännu varmare. Som vi ser på kurvan nedan (Climate Reanalyzer/University of Maine) spelar 2024 i en helt egen liga, en bra bit över tidigare uppmätta år.

Diagram: Climatereanalyzer.org

Samma trend kan vi se om vi tittar på havstemperaturen. Kurvan för 2024 ligger skyhögt över tidigare år.

”Planeten värms upp i en accelererande takt. Vi ser snabba temperaturökningar i havet, klimatets största värmereservoar”, säger Dr Joel Hirschi, biträdande chef för modellering av marina system vid UK National Oceanography Centre till the Guardian.

Varmare hav är ett stort hot mot de marina ekosystemen. Döda korallrev, skadlig algblomning och negativ påverkan på många fiskbestånd är några av konsekvenserna. En annan konsekvens är fler och mer intensiva oväder. Det såg vi exempel på i september då den ”klimatdopade” stormen Daniel drog in över Libyen och orsakade minst 10 000 människors död.

Under februari har ett antal värmerekord slagits runt om i världen. Väderexperten Maximiliano Herrera har sammanställt en lista på rekorden. Under första halvan av februari månad slogs inte mindre än 140 månatliga värmerekord runt om i världen, vilket var ungefär lika många som det totala antalet under andra halvåret 2023.

Det är inte heller frågan om ett regionalt fenomen. Under den senaste veckan har väderstationer så långt ifrån varandra som Sydafrika, Saudiarabien, Thailand, Indonesien, Kazakstan, Colombia, Japan, Nordkorea, Maldiverna och Belize registrerat månatliga värmerekord, enligt Herrera.

Planetens larmklockor ringer på högsta volym. Vad krävs för att världen politiker ska lyssna?

Foto: second sight unsplash

Dela