420 forskare: Regeringens klimatpolitik är katastrofal

420 forskare sågar regeringens klimatpolitik. Källa pressbilder: Regeringskansliet

Sveriges klimatpolitik motverkar de globala klimatmålen och regeringen har subventionerat fossila bränslen med över 13 miljarder kronor sedan de tillträdde för ett år sedan. Det är en katastrofal politik, skriver 420 forskare på Aftonbladets debattsida.

Erik Wahlström

create 2023-11-30 update 2023-11-30

Idag, på första dagen av klimattoppmötet COP28, sågar 420 svenska forskare regeringens klimatpolitik. På Aftonbladets debattsida skriver de att klimatpolitiken som drivs av den svenska regeringen har gått från otillräcklig till katastrofal. Genom att subventionera fossila bränslen med miljarder kronor har regeringen fått utsläppen att öka, vilket går klart i motsatt riktning mot vad såväl svenska som globala klimatmålen kräver.

Forskarna vänder sig också emot regeringens hårda retorik och tuffare brottsrubriceringar mot klimataktivister, som de menar drivs på av Ulf Kristersson och Romina Pourmokhtari. De uppmanar istället fler att engagera sig för klimatet, eftersom det historiskt har visat att breda folkrörelser leder till förändring.

Regeringen har fortfarande inte presenterat sin klimathandlingsplan som de menar ska innehålla nödvändiga åtgärder för att nå klimatmålen. På COP28 deltar Ulf Kristersson, Ebba Busch, Romina Pourmokhtari och Johan Forssell från den svenska regeringen.

Dela