I en studie har forskare från Stanford University jämfört regelverk, subventioner och lobbying kopplat till kött- och mejeriprodukter med plantbaserade alternativ. Detta genom att bland annat jämföra jordbrukspolitiska förslag som lagts i EU och USA mellan 2014 och 2020. Resultatet visar föga förvånande att mångdubbelt mer pengar satsas på köttindustrin, och att köttindustrin har stor påverkan på beslutsfattarna i både EU och USA.
I EU satsas ungefär 1200 gånger mer pengar i offentliga medel på kött- och mejeriproduktion jämfört med alternativen. Motsvarande siffra i USA är 890. I USA spenderas också 190 gånger mer pengar på lobbyism från kött- och mejeriindustrin. Här är motsvarande siffra för EU endast tre, men det är viktigt att notera att författarna själva skriver att denna siffra är osäker då transparensen kring detta i EU är mycket bristfällig.
Andra slutsatser från studien är att:
Både i EU och i USA försvåras marknaden för plantbaserade alternativ genom lagstiftning som begränsar användandet av ord som ”ost” eller ”korv” i produktnamnen.
Nästan alla länder utesluter hållbarhetsperspektivet i sina nationella kostråd. Här är enbart de nordiska länderna undantag.
Medel riktade till forskning och innovation gick till 97 % till att öka produktionen i köttindustrin.
Köttbönder i EU får nästan 50 % av sin inkomst i direkta subventioner.
Det behövs alltså ett stort skifte från lagstiftarna i EU och USA i hur vi ser på alternativen till kött- och mejeriprodukter för kunna ställa om till ett hållbart matsystem, för just nu är det bakåtsträvarna och de stora utsläpparna som sätter agendan.