Tre av fyra 2030-mål missas: ”Som Sveriges klimat- och miljöminister är jag stolt”

Bild: Regeringen.se

Idag presenterades budgetpropositionens Klimatredovisning. En imponerande uppvisning i siffertrixande, där ministrarna inte ville prata om de tre av fyra klimatmål till 2030 som Sverige inte har några utsikter att uppnå.

Jorunn Fagerström

create 2024-09-18 update 2024-09-18

– Utvecklingen för svenska klimatomställningen går åt rätt håll, meddelade klimatminister Romina Pourmokhtari vid dagens presentation av 2025 års budgetpropositions Klimatredovisning.

Pressträffen handlade till största del om ESR-målet, ett av de två EU-mål som Sverige ska uppnå till 2030. Det är också det enda av fyra klimatmål till 2030 som Sverige överhuvudtaget har en chans att klara. Det visar den genomgång som SVT har gjort av klimatmålen tillsammans med Klimatpolitiska rådet.

ESR handlar framför allt om transporter, industri, jordbruk och uppvärmning. Sveriges chans att uppnå detta mål beror framför allt på att man tidigare har överpresterat avseende detta. Däremot finns inget som tyder på att Sverige kan klara LULUCF, det andra EU-målet till 2030. LULUCF handlar om skogen och dess koldioxidupptag.

Inom ramarna för EU-målen kan länder i viss mån utnyttja en god prestation inom det ena målet för att kompensera ett misslyckande inom det andra. En reporter från Svenska Dagbladet bad vid dagens pressträff om en sådan sammanvägd bedömning.

– En sådan sammankoppling kan man ju inte göra när man arbetar mot de här målen, svarade klimatminister Romina Pourmokhtari.

Inte heller Sveriges två nationella klimatmål till 2030 kommer att kunna uppnås, enligt Klimatpolitiska rådet. Att Sverige kommer misslyckas med tre av fyra klimatmål till 2030, eller i värsta fall alla, är inget som verkar bekymra klimatministern vid dagens pressträff.

– Det har gått två år sedan regeringen påbörjade vår omläggning av klimatpolitiken, och som Sveriges klimat- och miljöminister är jag stolt över att idag få berätta att den ambitiösa och effektiva klimatpolitiken som vi bedriver börjar visa resultat, sa Pourmokhtari vid pressträffen.

Dela