Partiledardebatt i Agenda – klimatet är inte ett ämne

Trots ett år av skenande klimatförändringar, och en regeringsbudget med flera förslag som ökar utsläppen, är klimatet inte en av debattfrågorna i SVT Agendas partiledardebatt.

Sven Elander

create 2024-10-11 update 2024-10-11

På söndag den 13 oktober är det återigen dags för partiledardebatt i Agenda i SVT. Men när upplägget för debatten nu presenterats står det klart att klimatfrågan inte är ett av ämnena.

Klimatet kommer alltså inte att få ett eget avsnitt i debatten, trots ett år då det globala temperaturrekordet slagits för varje månad under 12 månader i rad, och trots att världen upplevt ett antal spektakulära klimatkatastrofer, som orkaner, översvämningar, skogsbränder och en historiskt svår torka.

Ämnena som debatteras är skatter och bidrag, antisemitism och islamofobi, unga kriminella samt kärnkraft och vindkraft.

Det finns naturligtvis stora beröringspunkter med klimatet när det gäller energifrågorna. Men frågan om kärnkraft och vindkraft är knappast den stora frågan när det gäller att snabbt minska de svenska utsläppen. Den sektor där utsläppen ökar kraftigt den senaste tiden är i stället transporter.

Den sänkta reduktionsplikten, sänkta skatter på fossila bränslen och slopandet av flygskatten är alla exempel på frågor som högst konkret påverkar utsläppen. Men dessa ingår inte i de rubriker som SVT valt för debatten.

Dela