IPCC-chefen: 1,5°C missas – världen på väg mot 3°C

Bild: Orso3553 Wikimedia Commons

Dödlig värme, kraftiga översvämningar, långvarig torka, mat- och vattenbrist väntar om vi inte drastiskt förändrar samhället nu. Enligt Jim Skea, ordförande för FN:s klimatpanel (IPCC), når vi 3 grader redan år 2100.

Yrsa Lindberg

create 2024-10-15 update 2024-10-15

Mänskligheten har nu missat möjligheten att hålla den globala uppvärmningen under 1,5°C och det krävs drastiska åtgärder för att hålla den under 2°C detta århundrade. Enligt Jim Skea, ordförande för FN:s klimatpanel (IPCC), är världen på väg mot en genomsnittlig temperaturökning på 3°C till år 2100. Ökningarna väntas bli större på land, särskilt i Västeuropa och Storbritannien, där temperaturen kan stiga med upp till 5°C innan seklets slut. 

Skea betonar att klimatförändringarna inte längre är ett framtidsscenario – de sker redan nu och kräver omedelbara åtgärder. I Storbritannien visar prognoser att vintrarna år 2070 kan bli upp till 4,5°C varmare och 30 procent blötare, vilket ökar risken för översvämningar. Somrarna kan bli upp till 6°C varmare, vilket medför fler perioder av torka och fler värmerelaterade dödsfall. Redan nu ser vi hur det påverkar det brittiska jordbruket. I år väntas veteskördarna bli 21 procent lägre på grund av det ovanligt blöta vädret. 

Om den globala uppvärmningen når 3°C kommer vissa regioner bli obeboeliga. Områden med hög värme och hög luftfuktighet gör det omöjligt att vara utomhus då svett inte längre kan avdunsta från kroppen. Europa står inför stora utmaningar, där delar av södra Europa riskerar att förvandlas till öken. Länder som Grekland, Portugal och Turkiet ser redan tecken på ökenspridning.

Trots löften om utsläppsminskningar har få länder levt upp till sina åtaganden inom ramen för Parisavtalet, och koldioxidutsläppen fortsätter att öka. Sverige har gått från att bidra till utsläppsminskningarna till att nu öka utsläppen och överge klimatmålen

Skea påpekar att utsläppsminskningar borde ha börjat redan 2019 och att lösningen nu ligger i händerna på våra politiska ledare. Det finns fortfarande tid att förhindra de värsta effekterna av klimatförändringarna – men de måste agera snabbt.

Dela