Beslutet från EU:s fiskeriministrar att tillåta dubbelt så höga fångstkvoter för strömmingen i Östersjön får nu stenhård kritik från forskare och miljörörelsen. Beslutet innebär att kvoten för centrala Östersjön ökas med hela 108 procent jämfört med i år, trots forskares varningar om att bestånden av strömming kan kollapsa.
– Beslutet är inte i linje med målsättningen i den gemensamma fiskeripolitiken och därför kan det vara olagligt, säger Östersjöcentrums omvärldsanalytiker Charles Berkow.
Fiskforskare Sara Söderström påpekar att situationen för det centrala sillbeståndet varit kritisk under flera år.
– Nu har det precis tagit sig över katastrofgränsen enligt de senaste bedömningarna. Men i stället för att låta beståndet återhämta sig låter man det fortsätta guppa på existensminimum. Det skulle vara mycket bättre att låta det växa till sig ordentligt, säger hon.
Ett annat av målen i flerårsplanens mål är att havsmiljödirektivets mål om god miljöstatus ska uppnås. God miljöstatus innefattar bland annat biologisk mångfald (när det gäller sillen till exempel att behålla delpopulationer) och en naturlig ålders- och storleksfördelning inom populationer.
– Populationsstrukturen i det centrala fiskbeståndet är förmodligen redan utarmad och flera delbestånd kan vara på väg att försvinna. Det visar både våra egna studier och vittnesmål från fiskare. Att fortsätta fiska på en nivå som högst troligt gör att målet för beståndet inte nås är därför extra allvarligt, säger Henrik Svedäng, fiskforskare vid Östersjöcentrum.
Även från miljörörelsen kommer hård kritik.
– Bestånden är på dramatiskt låga nivåer. Ändå beslutade ministerrådet att fördubbla fisket av strömming i centrala Östersjön, och höja fisket med över 20 procent i Bottniska viken. Det kan innebära en dödsstöt för unika bestånd, och har även stora konsekvenser för andra arter, kustfisket och för den känsliga havsmiljö som Östersjön är, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.
–Regeringen tog ett viktigt steg när den beslutade att driva en bättre linje än innan i ministerrådet, men det misslyckades. Landsbygdsminister Peter Kullgren har tidigare bjudit in de andra Östersjöländerna för att prata om fisket i Östersjön. Nu är det viktigt att Sverige omgående samlar Östersjöländerna för gemensamma insatser, både för att rädda vårt döende innanhav och för att säkra att fiskbestånden inte körs i botten, innan det är för sent, säger Beatrice Rindevall.
WWF är också mycket kritiska till beslutet, och menar att Sverige borde ha gjort mer för att få till en överenskommelse som skyddar strömmingen från kollaps.
– Det här är ett misslyckande från Sverige sida. Vi hade hoppats att regeringen kämpat hårdare för de kustlevande strömmingsfiskarna i Sverige, och därmed hålla kvoterna nere. Sverige borde haft en starkare ryggrad i förhandlingarna, säger Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF.