Kristersson om utsläppen: ”vi visste exakt vad vi gjorde”

Foto: Orso3553 Wikimedia Commons, Regeringen.se (beskuren)

Nya siffror visar att utsläppen skenar i Sverige, som en direkt följd av regeringens politik. Men statsministern menar att det hela är ”kalkylerat”.

Redaktionen

create 2024-10-28 update 2024-10-28

En ny FN-rapport slår fast att världen går mot tre graders uppvärmning med nuvarande utveckling, och att konsekvenserna kommer bli förödande med omfattande torka, ökenspridning, bränder och katastrofer.

Det är de sammanlagda utsläppen som avgör hur stor temperaturökningen blir. Det betyder att om länder väntar med att minska utsläppen, eller till och med väljer att öka utsläppen nu, så blir klimatskadan större även om man lyckas minska utsläppen senare.

Sverige är ett land som trots detta faktum valt strategin att kraftigt öka utsläppen nu för att (kanske) minska dem senare. Och nu uppger statsminister Ulf Kristersson (M) att det hela är ett resultat av en genomtänkt strategi.

– Vi visste exakt vad vi gjorde, säger Kristersson till TT i en kommentar till de nya siffrorna som visar att utsläppen ökar kraftigt under 2024. Han uppger också att det hela är ”kalkylerat”.

Totalt ökar utsläppen från Sveriges ekonomi med 5,6 procent andra kvartalet 2024. En stor del av ökningen kommer som en direkt konsekvens av regeringens beslut att höja andelen fossila bränslen i bilars drivmedel. Även första kvartalet 2024 ökade utsläppen

Energiminister Ebba Busch (KD) har tidigare förklarat hur det fungerar på ett mer pedagogiskt sätt: Sverige ”bulkar” utsläpp nu, för att orka sänka dem senare.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) tar också det här med ökade utsläpp ”med lugn”. Det är nämligen ”väntat”:

– Det är klart att det inte är bra att utsläppen ökar, men det här är en väntad situation, säger Romina Pourmokhtari till TV4 Nyheterna.

Samtidigt har 48 forskare skickat ett brev till Nordiska ministerrådet där de i skarpa ordalag varnar för att världens oförmåga att sänka utsläppen kan leda till en kollaps av golfströmmen, och att den kan komma tidigare än man trott. Konsekvenserna av en sådan kollaps skulle bli förödande, inte minst för Norden.

– Det är anmärkningsvärt att politiska ledare i Skandinavien inte tar detta på allvar, det avgör om vi kan ha moderna välfärdsstater i Norden över huvud taget. Om det finns forskning som säger att vi inte kan utesluta en kollaps, till och med inom de närmaste 100 åren, borde man göra allt för att undvika att det sker, säger Johan Rockström, professor i jordsystemlära och föreståndare för klimatforskningsinstitutet Potsdam i Tyskland till DN.

 

Foto: Orso3553 Wikimedia Commons, Regeringen.se (beskuren)

Dela