Ända sedan hösten 2022, när regeringen beslutade att sänka bensinskatten och lovade kraftigt sänkt reduktionsplikt, har klimatministern pekat på olika storstilade lösningar som mirakulöst ska sänka utsläppen. Gemensamt för dem alla är att de ska komma senare, och att de mirakulöst ska lösa frågan om utsläppen utan att det ska kosta något för någon.
Först skulle det magiska svaret komma i Klimathandlingsplanen förra hösten. Men när handlingsplanen efter mycket om och men lades fram visade den sig vara mer eller mindre helt tom på konkreta åtgärder som faktiskt minskar utsläppen. I stället föreslogs… ännu en ny utredning (jo, det är sant).
Nu, nästan ett år senare, har direktiven till utredningen presenterats. Man kan tycka att det är märkligt att det tagit så lång tid att ta fram direktiven för utredningen. Märk väl att själva utredningen inte ens påbörjats ännu.
Man kan också tycka att det är märkligt att denna storslagna framtidsplan presenteras en fredag eftermiddag precis innan höstlovet. Men förklaringen skulle komma på själva pressträffen: den nya utredningen har i praktiken visat sig vara väldigt mycket mindre än vad det låtit som på förhand.
Direktiven betonar nämligen att utredaren inte ska få lämna några förslag på skatteområdet (!). Trots att regeringen lagt flera förslag på just skatteområdet som kraftigt ökar utsläppen inom transportsektorn (som sänkt bensinskatt och slopad flygskatt) är den nya klimatutredaren förbjuden att föreslå förändringar här som minskar utsläppen.
– Utredaren förses med munkavle på de viktigaste styrmedlen, både för utsläppsminskning och ökad acceptans. Det är jättekonstigt, säger Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap och universitetslektor i klimatledarskap vid Uppsala universitet till TT.
Ytterligare en pikant detalj är att utredningen ska vara klar först i maj 2026. Det finns alltså, bekvämt nog, ingen tid för klimatministern att lägga fram några förslag till riksdagen före nästa val. Hela mandatperioden är med andra ord förlorad.
– Det är svårt för mig att se hur Romina Pourmokhtari (L) kan se sig i spegeln och acceptera det här, säger Kristina Östman på Naturskyddsföreningen till TT.