Förnybar energi slår nya rekord: 11 länder nu helt förnybara

År 2023 var ett rekordår för utbyggnaden av förnybar energi. Elva länder har nu 100 procent förnybar energi – tre är i Europa.

Markus Barnevik Olsson

create 2024-11-02 update 2024-11-02

År 2023 var ett rekordår för förnybar energi. Vindkraften har ökat med 50 procent 2023 jämfört med 2022. I Afrika och Mellanöstern ökade vindkraften med nästan 300 procent. I Europa slogs rekord i havsbaserad vindkraft med 3.8 gigawatt installerad kapacitet, med Nederländerna, Storbritannien och Danmark i täten. I Sveriges byggdes ingen havsbaserad vindkraft 2023.

Elva länder i fem världsdelar har idag 100 procent förnybar elproduktion.

Etiopien, Demokratiska Republiken Kongo, Lesotho och Eswatini (tidigare Swaziland) är de afrikanska länder som är 100 procent självförsörjande på förnybar elproduktion – främst från vattenkraft. Både Etiopien och Kongo har planer på stora nya projekt för att förse även grannländerna med förnybar el. Etiopien har även en stor del vindkraft i sin energimix med flera nya vindkraftsprojekt på gång, bland annat bygget av landets hittills största vindkraftspark.

Nepal och Bhutan är både 100 procent självförsörjande på förnybar el och dessutom stora energiexportörer till sina asiatiska grannländer. Vattenkraften är helt dominerande, i synnerhet i Bhutan där över 150 vattenkraftverk förser landet med ren el. I Nepal kompletteras vattenkraften dessutom med en hel del solkraft.

Paraguay är det land i Sydamerika som uteslutande producerar förnybar el från vattenkraft. Det finns även planer på etablering av mer diversifierade förnybara energislag, som vind, sol och bioenergi.

Costa Rica är Centralamerikas uppstickare med en rejält diversifierad förnybar energimix. Tre fjärdedelar består av vattenkraft och den resterande fjärdedelen delas jämnt mellan vindkraft och bioenergi.

Albanien, Island och Norge är de länder i Europa som endast drivs på förnybar el. Vattenkraften är helt central i samtliga länder samtidigt som andra kraftslag också spelar en viktig roll. År 2023 stod solkraften för nästan en tiondel av energiproduktionen i Albanien, samtidigt som flera vindkraftsprojekt har inletts. Den isländska energimixen består av två tredjedelar vattenkraft och en tredjedel termisk energi, medan Norges elmix består av 98-99 procent vatten- och vindkraft.

Även om majoriteten av de elva ländernas energimix består av vattenkraft, och till viss del vindkraft, är solelen den verkliga vinnaren. Kostnaden för solceller har minskat med 90 procent under det senaste decenniet och ser ut att fortsätta minska. Solel dominerade därför utbyggnaden av förnybar elkapacitet 2023 och stod för 73 procent av all förnybar utbyggnad, följt av vindkraft med 24 procent.

Foto: Jiri Rezac

Dela