Avslöjar: Regeringens nya förslag nästan verkningslöst

Bild: SVT 30 minuter

Mindre än en promille av utsläppen. Så lite minskas utsläppen av skrotningspremien, den nya åtgärd som regeringen gång på gång lyfter. Det visar regeringens egna interna beräkningar, som Klimatgranskaren har tagit del av.

Lorentz Tovatt

create 2024-02-23 update 2024-02-23

Så sent som i gårdagens SVT-utfrågning i 30 minuter lyfte klimatminister Romina Pourmokhtari regeringens nya förslag om skrotningspremie. När ministern blev pressad om missade klimatmål och ökade utsläpp upprepade hon att regeringen inför en skrotningspremie för gamla bilar. En kvarts miljard per år ska satsas 2023 och 2025.

Men det som ministern inte säger är att hennes egna opolitiska tjänstemän på regeringskansliet bedömer att åtgärden är näst intill verkningslös. Det visar nämligen de dokument som Klimatgranskaren har begärt ut och som ligger till grund för regeringens klimathandlingsplan.

Skrotningspremien kommer minska utsläppen med 10 tusen ton det första året och 20 tusen det andra året. Sedan upphör stödet. Det är långt under en promille av Sveriges årliga utsläpp.

Detta kan jämföras med den sänkning av reduktionsplikten som regeringen gjorde i samband med årsskiftet, som istället ökade utsläppen med 19 miljoner ton under 2024-2026.

Det är lite som att dammsuga vardagsrummet, och sen tömma 400 fulla dammsugarpåsar på golvet. Och sen förvänta sig en applåd.

Dela