Biden uppges säga ja till gigantiskt oljefält

Det är inte bara republikanerna som ägnar sig åt klimatförnekande politik i USA. Nu uppges Joe Biden säga ja till det som aktivister kallar för ”klimatbomb”.

Lorentz Tovatt

create 2023-03-12 update 2023-03-12

Det är i norra Alaska som planerna för ett gigantiskt nytt oljeprojekt finns – Willow Project. Ambitionen är att producera 600 miljoner fat olja under 30 år, vilket gör projektet till det största planerade oljeprojektet i USA. Klimatpåverkan skulle motsvara två miljoner fossilbilar.

Enligt källor till flera amerikanska medier kommer Joe Bidens administration under kommande vecka säga ja till projektet. Beslutet hade i sådana fall varit ett löftesbrott, då Biden vid ett flertal tillfällen uttryckt den politiska ambitionen att flytta jobb från det fossila till det förnybara.

Nu förväntas miljögrupper utmana beslutet i domstol. Bland annat förbereds en överklagan från miljörättsgruppen Earthjustice.

– Om det stämmer så har Biden-administrationen svikit ett centralt löfte om att stoppa de skenande klimatförändringarna. Vi hoppas att Biden kommer fatta rätt beslut och stoppa Willow och om han tar fel beslut kommer vi utmana det i rätten, säger Abigail Dillen, ordförande i Earthjustice.

Dela