Billigare diesel – och dyrare kollektivtrafik

Foto: Tom Samuelsson, Wikimedia commons

Billigare diesel och bensin – men rejält dyrare biljetter på buss och spårvagn runt om i landet. Det gäller från och med idag och är resultatet av Tidöpartiernas prioritering.

Sven Elander

create 2024-01-01 update 2024-01-01

Det är ekonomisk kris i landets regioner. Alla utom tre går back. Som ett resultat av detta måste man spara in pengar.

Nästan samtliga regioner kommer höja taxorna inom kollektivtrafiken nästa år. Det visar en undersökning som TV4 Nyheterna gjort.

Priser höjs i bland annat Västra Götaland, Stockholm, Örebro och Gävleborg. Det blir kännbart för alla som väljer bussen eller det regionala tåget framför bilen.

Och samtidigt som regeringen öst miljarder över alla som tankar bensin eller diesel har man inte på långa vägar kompenserat regionerna för den ekonomiska krisen. Både SKR och oppositionen anser att regeringens budget är på tok för svag när det gäller stöd till regionerna.

Det finns alltså ingenting som hindrar att regeringen skickar extrapengar till regionerna på samma sätt som man subventionerat sänkta skatter på fossila bränslen med över 13 miljarder om året.

Det är låginkomsttagare som drabbas värst av de höjda taxorna.

TV4 rapporterar om Kronoberg där biljetterna blir 12 procent dyrare efter årsskiftet. Något som inte uppskattas av Växjöborna.

– Det blir jobbigt, i alla fall för de som har lite lägre inkomster och är väldigt beroende av att ta bussen, säger Växjöbon, Linus Johansson till TV4.

Men man hör sällan Ebba Busch och Jimmie Åkesson tala om hur höjda bussbiljettpriser drabbar folk som inte har råd. Nej, det tycks endast vara bilister (främst sådana som kör på diesel) som har det tufft i långkonjunkturen.

Tar du bussen? Då får du tyvärr bita ihop.

 

Dela