Brasilien storsatsar på havsvind

Havsbaserad vindkraft som motsvarar nästan all svensk eleffekt. Det kan nu bli verklighet om Brasiliens statligt ägda energibolag får sin vilja igenom.

Lorentz Tovatt

create 2023-09-14 update 2023-09-14

Trenden är tydlig: Fler och fler länder satsar nu på den havsbaserade vindkraften. Den kan generera stora mängder el utan att behöva placeras nära bebyggelse.

Senast i raden är nu Brasilien och närmare bestämt det statligt ägda energibolaget Petrobras. Det var igår som bolaget presenterade storskaliga planer på tio nya havsbaserade vindparker. Eftersom den brasilianska kusten har djupare vatten än exempelvis den europeiska så kommer flera av parkerna bestå av flytande vindkraftverk.

Totalt kommer parkerna, om alla blir verklighet, kunna ha en effekt på 23 GW, vilket motsvarar effekten hos nästan all svensk elproduktion.

I kontrast till andra länder så har den svenska regeringen istället gjort det svårare och dyrare att bygga havsbaserad vindkraft, vilket sannolikt innebär att färre projekt blir av. Detta är kanske inte så överraskande egentligen, med tanke på att energiministerns närmsta medarbetare tidigare var en av Sveriges främsta anti-vindkraftslobbyister.

Dela