Ebba Busch statssekreterare – en av Sveriges främsta anti-vindkraftslobbyister

Ninni Andersson/Regeringskansliet

Energiminister Ebba Buschs närmaste man, statssekreteraren Daniel Liljeberg, kommer direkt från en roll på Villaägarnas Riksförbund där han under flera år drivit opinion mot vindkraft.

Lorentz Tovatt

create 2023-02-14 update 2023-10-31

Flera aktörer uppmanar regeringen och energiminister Ebba Busch (KD) att öka takten i byggandet av ny vindkraft. Sverige behöver mer elproduktion och vind är det enda energislaget som kan komma på plats i rimlig tid.

Men kanske ska vi skruva ner förväntningarna en aning. Nu visar det sig nämligen att Ebba Busch anställt en antivindkraftslobbyist som sin närmaste medarbetare. Statssekreteraren Daniel Liljeberg kommer direkt från en roll som samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund där han under flera år drivit opinion emot… just det: vindkraft.

Nu är det något som inte stämmer här, tror ni kanske. Efter en vinter där elpriserna skjutit i höjden och många av Sveriges villaägare bävat inför nästa elräkning borde väl ändå deras intresseorganisation vilja driva på för ÖKAD elproduktion så att priserna kan pressas?

Nejdå. Under Daniel Liljenbergs tid har man haft ett helt annat fokus. Faktum är att vindkraften tycks ha fungerat som en form av boxboll för organisationen. Liljenberg har gång på gång pekat ut vindkraften som en plåga för landets villaägare:

”Är inte 100 på att den smartaste strategin är att bygga 4 000 till sådana här” skrev Liljeberg på facebook den 27 februari 2022 och postade en film på ett vindkraftverk.

Den 25 maj förra året deltog Liljeberg i ett möte arrangerat av Föreningen Nej till vindkraft på Galmsjömyran.

I en debattartikel 22 juni 2022 lyfter Liljeberg fram det som organisationen tycks se som det stora problemet: att priset på villor sjunker om det byggs vindkraft i närheten.

Häromdagen rapporterade också Dagens Industri om ett antal förslag i den pågående vindkraftsutredningen som väntas försämra förutsättningarna för utbyggnaden av vindkraft. Flera pilar pekar mot näringsminister Ebba Buschs närmaste man, statssekreteraren Daniel Liljeberg, uppger DI:s källa. 

Här ett axplock av Daniel Liljebergs engagemang mot vindkraften det senaste året:

 

Dela