COP28-presidentens nästa drag: greenwashar sin egen Wikipedia-sida

Foto: Arctic Circle

Ibland överträffar verkligheten dikten. Som om det inte räckte med att en oljeboss från en av världens värsta utsläppare ska svinga klubban på nästa klimattoppmöte kommer nu nästa skandal. 

Joakim Söder

create 2023-05-30 update 2023-05-30

Som Klimatgranskaren tidigare rapporterat om basar Förenade Arabemiratens främsta oljeboss för nästa klimattoppmöte. COP28 går av stapeln i slutet av november, och beslutet att utse Sultan Al Jaber till ordförande för mötet har mött kraftfull kritik från den amerikanska kongressen och EU-parlamentet.

Och när man inte trodde att det räckte så är det nu dags för nästa skandal. 

COP28-presidenten anklagas nu för att försöka greenwasha bilden av sig själv efter att det framkommit att medarbetare har redigerat Wikipediasidor som lyft fram hans roll som VD för Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc). Det rapporterar Center for Climate Reporting och The Guardian.

Dessutom har hans team redigerat COP28-sidan på Wikipedia och lyft fram citat som framhäver Al Jaber som ”exakt den sortens allierade som klimatrörelsen behöver”. De försökte även få redaktörer att ta bort hänvisningar till en oljeledning för flera miljarder dollar som Al Jaber signerade 2019. 

Den anonyma användaren hävdade att det var ”för mycket detaljer” och föreslog att Al Jaber enbart lockat till sig ”internationella investeringar” i Adnoc. Dessutom ville de stryka ett citat från Financial Times som, av tämligen relevanta skäl, lyfte det något märkliga i att en VD för ett oljebolag skulle leda ett klimattoppmöte. 

Istället föreslog de att sidan skulle lyfta fram att företaget använde intäkterna från denna ökade oljeproduktion för att ”investera i koldioxiduppfång och gröna bränslen”. 

Bara några av förslagen godkändes av Wikipedia.

”Bra material som innehåller relevant information (även om det är lite mer detaljerat än vad företaget skulle vilja se delat i en artikel) skulle behållas”, meddelade en redaktör användaren.

Ska man skratta eller gråta?

Dela