Efter kritiken – SD vill tysta klimatpolitiska rådet

Foto: Landstingshuset

Men Sverigedemokraterna är arga. Jättearga. Det är inte alls roligt att få kritik. Och ska man ens behöva acceptera kritik när man har den politiska makten?

Redaktionen

create 2024-03-21 update 2024-03-21

”Handlingsplanen lever inte upp till klimatlagen. Den ger inte svar på hur utsläppen ska minska och klimatmålen ska nås, varken på kort eller lång sikt”. Budskapet var tydligt när Klimatpolitiska rådet i dag presenterade sin granskning av regeringens klimatplan. 

En hel del att fundera på för Tidöpartierna, kan man tycka. Inte minst eftersom Klimatpolitiska rådet består av några av landets tyngsta klimatexperter. 

Men Sverigedemokraterna är arga. Jättearga. Det är inte alls roligt att få kritik. Och ska man ens behöva acceptera kritik när man har den politiska makten? 

”Sverigedemokraten ifrågasätter meningen med att ha kvar Klimatpolitiska rådet i dess nuvarande form”, rapporterar Aftonbladet. Politikerversionen av det välkända uttrycket ”dumma dig!”.

Det är klart att det bekvämaste sättet att hantera kritik är att försöka få tyst på den som uttalat kritiken. Det är inte första gången SD försöker sig på den strategin.

När organisationen Civil Rights Defenders efter valet 2022 granskade Tidöavtalet utifrån ett människorättsperspektiv krävde en ledande Sverigedemokrat att medel till organisationen skulle dras in.

Och när Naturskyddsföreningen kritiserade Tidöavtalet ville SD ha en lista på organisationens privata bidragsgivare. 

Från övriga partier i Tidösamarbetet har det hittills varit knäpptyst om SD:s krav på rättning i ledet. Det finns nämligen en punkt i Tidöavtalet om att partierna ska ”tala respektfullt” om varandras företrädare. Det finns däremot inga skrivningar om att samarbetspartierna ska visa respekt för några andra.

 

Foto: Landstingshuset, Wikimedia Commons

Dela