Elektrifieringen bromsar in efter borttagen elbilsbonus

Andelen elbilar minskar och omställningen bort från fossila bränslen bromsar in. Det visar nya siffror från Mobility Sweden.

Sven Elander

create 2023-12-04 update 2023-12-04

”Det kommer inte dröja länge innan nästan alla kör elbil” skrev statsminister Ulf Kristersson på instagram den 7 september i år. Fast nja, nu verkar det som det kan dröja längre än vad man tidigare trott. Regeringens egen politik bromsar nämligen upp omställningen.

Regeringen har fått hård kritik för beslutet att ta bort bonusen för den som köper elbil. Många har befarat att omställningen från bensin och diesel till el ska stanna av, och just detta sker också nu.

Andelen laddbara bilar som såldes under november månad uppgick till 60,5 procent, vilket är fyra procentenheter lägre än november i fjol. Här ingår dock laddhybrider, som kan köras både på el och fossila drivmedel. Ser man till rena elbilar uppgår andelen till 39,7 procent, mot 42,5 för november förra året.

Det går alltså åt fel håll. Det visar statistik från Mobility Sweden

Det är företagsmarknaden som driver på nyregistreringarna och håller upp andelen laddbara bilar. Privatmarknaden är fortfarande iskall, skriver organisationen.

–    Branschens interna orderstatistik visar på en kraftig inbromsning av nya order under året och att elbilar är den drivlina som minskar mest. Detta är något som redan har börjat synas i registreringsstatistiken och som kommer att bli allt tydligare under nästa år. Det är starkt kopplat till att det är ett år sedan klimatbonusen togs bort samt konjunkturläget. Därför är det viktigt att regeringen i samband med vårändringsbudgeten adresserar behovet av styrmedel för privatpersoner att köpa elbilar, säger Sofia Linder, chefsekonom på Mobility Sweden.

Det här är ett ganska stort problem eftersom elektrifieringen är regeringens stora svar på frågan hur utsläppen från transportsektorn ska minska. Eftersom en bil i genomsnitt rullar på vägarna i 17 år, och en majoritet av de bilar som rullar fortfarande kan tankas fossilt… ja ni förstår själva att det här inte ser bra ut.

Dela