EU-valet: Klimatfrågan viktigast för svenska väljare

Klimatfrågan är den fråga som överlägset flest svenska väljare vill att EU-parlamentet ska prioritera, visar en ny undersökning.

Sven Elander

create 2023-12-07 update 2023-12-07

Nästa år hålls val till EU-parlamentet, den 9 juni närmare bestämt. Men redan nu finns det en fråga som sticker ut som extra viktig bland väljarna: klimatet.

Enligt en ny undersökning från Europaparlamentet anser hela 58 procent av de svenska väljarna att klimatet är den viktigaste eller nästa viktigaste frågan för Europaparlamentet. Tvåa på listan är terrorism/organiserad brottslighet med 49 procent och trea demokrati/rättsstat med 41 procent.

Siffrorna för Sverige skiljer sig en hel del från det europeiska genomsnittet. För EU som helhet är i stället fattigdomsbekämpning/social inkludering etta och därefter följer hälsovård.

Av undersökningen framgår också att svenska väljare är betydligt mer EU-positiva än genomsnittet. 63 procent av svenskarna är övervägande positiva till EU medan endast 14 procent är negativa. För EU som helhet är siffrorna 45 respektive 16 procent.

Foto: Europaparlamentet, Wikimedia Commons.

Dela