Fabriken som ska kunna återvinna 100 000 ton batterier

Stenas nya anläggning

För bara några dagar sedan öppnades en av Europas första anläggningar för batteriåtervinning i industriell skala – i svenska Halmstad. Nu är planen att snabbt öka kapaciteten.

Lorentz Tovatt

create 2023-04-04 update 2023-04-04

Med avancerad teknik kan hela 95 procent av ett elbilsbatteri återvinnas. Det är nu ett faktum i Stena Recyclings nya anläggning i Halmstad, enligt ett pressmeddelande. Anläggningen kan redan vid öppnandet ta emot 10 000 ton batterier för återvinning. Men planen är att i närtid expandera och kunna ta emot uppåt tio gånger så mycket. Batterierna ska samlas in runt om i framförallt norra Europa.

En av Stenas kunder är den norska ”Northvolt-utmanaren” Freyr, som nästa år planerar att öppna en gigafabrik för batteritillverkning i stor skala.

Batterier bidrar kraftigt till att minska energiprocessers klimatpåverkan, inte minst inom transportsektorn. Men tillverkningen av dem kräver stora mängder sällsynta mineraler som ofta bryts under förhållanden som varken är bra för naturen eller för de som arbetar inom näringen. Därför har krav på återvinning av batterier blivit vanligare och vanligare.

Dela