Fel, fel, fel, fel, fel och fel — vi rättar ministerns budgetskryt

Photo: Josefine Stenersen, CC BY-NC-ND 2.0

När alla underlag nu ligger på bordet visar det sig att klimatministern och hennes kollegor har fel i inte mindre än sex centrala påståenden. Och vi har hela listan. 

Redaktionen

create 2024-09-20 update 2024-09-20

Har du någon gång slirat lite på sanningen? Kanske har du kryddat en historia lite för att den ska bli bättre? Eller rentav dragit till med en vit lögn och hoppats att ingen ska syna den?

Du ligger ändå i lä. Klimatministern har nämligen gjort det till en sport att skapa sin egen verklighet när den riktiga verkligheten känns ofördelaktig. Tvärsäkra påståenden som i efterhand visar sig vara fullständigt fel. 

I samband med budgeten arrangerades en pressträff med klimatminister och finansministern med det enda syftet att ”sätta bilden” som det heter på politikerspråk. Budskapen var tydliga och mycket glädjande. Vi rör oss i snabb takt åt rätt håll och allt är tack vare regeringen.

Det fanns bara ett problem: Inga underlag delades ut. Inga uträkningar, ingenting som stärkte påståendena. Endast en powerpointpresentation med färdigtuggade talepunkter. 

Men sanningen kommer alltid fram till slut. Såhär två dygn senare kan vi konstatera att det som ministrarna påstod på punkt efter punkt visat sig vara skönmålningar, halvsanningar eller rena lögner: 

1. ”Sverige ser ut att klara klimatmålen”

Detta stämmer inte. Enligt en genomgång som SVT gjort med hjälp av klimatpolitiska rådet beräknas Sverige missa minst 3 av 4 klimatmål. Klimatministern har (medvetet eller omedvetet) uttryckt sig vagt kring exakt vilket mål hon avser, men att Sverige skulle ”klara klimatmålen” är helt enkelt inte sant. 

2. ”Regeringens politik ger resultat”

I den mån Sverige faktiskt klarar EU-målet om minskade utsläpp kommer det till största del vara tack vare tidigare regeringars utsläppsminskningar. De nya beslut som regeringen fattat kring en mindre återställare av reduktionsplikten kommer i bästa fall att påverka på marginalen. 

3. ”Miljöbudgeten för 2025 är högre än någon av den förra regeringens miljöbudgetar”

Detta stämmer inte hur man än räknar. Den förra regeringens miljöbudgetförslag för 2022 var på 22 miljarder medan budgeten för 2025 är på 16,4. Påståendet är inte ens i närheten av att vara sant. 

4. ”Utsläppen väntas vara lägre 2026 än 2022”

Enligt Naturvårdsverkets underlag från i våras är det inte alls säkert att detta stämmer. Beroende på vilket scenario som slår in kan utsläppen lika gärna vara högre. Men regeringen hänvisar här till nya uträkningar, som de ännu inte visat upp. 

5. ”Regeringen stärker klimatklivet”

Det här påståendet är bara sant om man jämför med tidigare planerade nedskärningar. Om man i stället jämför med vad som faktiskt satsats på klimatklivet tidigare år är det en rejäl minskning. 

6. ”Regeringen satsar på värdefull natur”

Klimatministern påstår sig satsa på värdefull natur, men i praktiken är satsningen bara en bråkdel av vad som tidigare skurits ner på området. 

Dela