Flygandet till Berlin rasar – nattåget gör succé

Foto: Anthony Reungère, unsplash

Samtidigt som hundratusentals svenskar tar nattåget till Berlin så rasar flygandet till den tyska huvudstaden.

Sven Elander

create 2024-03-03 update 2024-03-03

Svenskarnas flygande har minskat rejält sedan pandemin, och särskilt mycket har flygresorna till Berlin minskat. Det visar siffror som tagits fram av tidningen Sveriges Natur och nyhetsbyrån Newsworthy. Siffrorna är spektakulära:

2023 reste hälften så många med flyg till Berlin som för tio år sedan. Och jämfört med 2019, året innan pandemin, har antalet minskat med 200 000 resor.

Under samma period har SJ startat nattåg direkt mellan Stockholm och Berlin. Bolaget inledde denna sträckning hösten 2022 och hade tänkt göra ett uppehåll hösten 2023, men efterfrågan var så stor att man ändrade sig och fortsatte. Nattåget är inget annat än en succé.

– Vi har också sett ett större resande än vi väntat oss från tyska resenärer som tar tåget till Sverige. I Tyskland har linjen blivit väldigt uppmärksammad, sa SJ:s affärschef Christer Litzell i ett pressmeddelande när beskedet tillkännagavs.

Samtidigt har också Snälltåget utökat sina nattågsförbindelser till Berlin och Hamburg. Snälltåget uppger i ett mejl till Sveriges Natur att de fraktade omkring 100 000 passagerare på Hamburg/Berlin-sträckan under 2023.

Siffrorna går i linje med en färsk forskningsstudie som visar att 20 till 30 procent av svenska flygresenärer är beredda att istället välja nattåg för resor till kontinenten. Men det kräver ett antal förbättringar: billigare biljetter, bekvämare tåg, kortare restid och förenklade bokningssystem.

Det är forskarna Riccardo Curtale, Jörgen Larsson och Jonas Nässén vid Chalmers som har utfört studien, och där undersökt hur många svenska flygresenärer som kan tänka sig att byta till tåg när de ska till Centraleuropa. I studien har man bland annat frågat 1 691 flygresenärer vad som skulle kunna få dem att byta till det mer klimatvänliga tågalternativet.

 

Foto: Anthony Reungère, unsplash

Dela