FN-chefen: ”förbjud fossil reklam”

FN:s generalsekreterare riktar udden rakt mot fossilföretagen i ett nytt uttalande. Han uppmanar världens länder att förbjuda fossil reklam.

Sven Elander

create 2024-06-06 update 2024-06-06

– Jag uppmanar alla länder att förbjuda reklam från fossilbränsleföretag, och jag uppmanar nyhetsmedier att sluta publicera reklam för fossila bränslen, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i ett uttalande.

Det hårda budskapet framförs samtidigt som temperaturrekord slagits på löpande band världen över de senaste månaderna. Asien har haft en extrem värmebölja med temperaturer runt 50-strecket i Indien och Pakistan. Syd- och Nordamerika och Nordafrika har också upplevt extremtemperaturer. Och 2023 var det varmaste år som uppmätts i mänsklighetens historia.

Guterres menar att vi nu måste  konfrontera de krafter inom fossilindustrin som under decennier agerar för att hindra nödvändiga åtgärder. Han säger att många inom olje-, gas- och kolindustrin ägnat sig åt ”skamlöst gröntvättande” med lobbyverksamhet, rättsliga åtgärder och massiva reklamkampanjer. Det rapporterar BBC.

I Stockholm har man redan tagit steg i denna riktning. Den styrande majoriteten i Region Stockholm (S, MP, C) vill förbjuda reklam för fossila bränslen och fossilt drivna bilar i kollektivtrafiken. Runt om i världen diskuteras på många håll liknande åtgärder.

 

Foto: Photograph: Karwai Tang/ UK Government, creative commons

Dela