Forskaren: Korallreven på väg att utrotas

Om bara sju år kan hela 70 procent av världens korallrev vara ett minne blott. Och ännu värre kan det bli, om inte världen ändrar kurs. Konsekvenserna för allt levande är förödande.

Lorentz Tovatt

create 2023-12-05 update 2023-12-05

Det är i en intervju med SvD som forskarlarmet kommer. Den australiske klimatforskaren och biologen Ove Hoegh-Guldberg har ägnat hela sitt liv åt att studera korallreven. Han menar att det snart kan vara för sent att rädda dem.

– Redan vid 1,5 graders uppvärmning riskerar upp till 70 procent av korallerna att dö. Om vi passerar 2 grader kommer 99 procent att vara borta, säger han till SvD.

Och eftersom världen riskerar passera 1,5 graders uppvärmning redan till 2030 så är prognoserna för korallreven usla.

Konsekvenserna för djur och människor kommer bli förödande. 25 procent av alla arter som lever i världshaven har korallreven som hem. Ett utdöende hade påverkat hela världens marina miljöer. Ungefär en halv miljard människor får sin försörjning tack vare korallreven, inte minst via fiske. Det hotar livsmedelsförsörjningen för miljontals människor, särskilt bland små önationer och ursprungsbefolkningar som har fisk som sin främsta proteinkälla.

Photo by LI FEI on Unsplash

fact_check Fakta

Korallreven

– Korallreven är inte, som många tror, en växt utan ett djur.

– Korallerna bleks på grund av att mikroorganismer som lever i symbios med själva korallen ”spottas ut”. Orsaken är att temperaturen i havet stiger. När korallen inte längre har kvar sina mikroorganismer dör den.

– Korallreven bedöms av forskare som några av de mest känsliga ekosystemen på planeten, vilket gör att de påverkas snabbt av klimatförändringarna. Den biologiska mångfalden i reven har redan minskat med 60 procent, när vissa arter dött ut och andra blivit dominerande.

Källa: havet.nu

Dela