Gigantiska kolgruvor stoppade i Australien

Dåliga nyheter för den australiensiska kolindustrin – goda nyheter för klimatet. Två gigantiska nya kolgruvor har stoppats inom loppet av några veckor.

Lorentz Tovatt

create 2023-02-15 update 2023-02-15

Två banbrytande domar skapar nu ett välbehövligt andrum för klimatet. Den första domen kom i höstas och är unik i Australiens historia, den säger att kolbolaget inte ska ha rätt att öppna gruvan eftersom det skulle förvärra klimatkrisen och därmed inkräkta på framtida generationers mänskliga rättigheter. Nu i dagarna har kolbolaget dragit tillbaka sin överklagan, vilket innebär att gruvan nu inte blir verklighet. Om planerna väl hade genomförts hade det blivit den största kolgruvan i Australien.

Parallellt har en annan process för ytterligare en kolgruva pågått och även den har en delstatsdomstol dömt emot. Denna gång – för första gången i Australiens historia – har den federala regeringen gått in och aktivt stoppat gruvan och gjort det med argumentet att gruvan hotar miljövärden. Den planerades i närheten av stora barriärrevet – världens största korallrev och hem till över 1600 fiskarter. Vidare menar regeringen att gruvan hotar lokala vattenresurser.

Australien har länge varit en av världens största kolexportörer och använder stora mängder kol för den egna energiproduktionen. Men kan vi nu ha sett en vändning? Utöver dessa två domar pågår det en spännande utveckling i södra Australien. Andelen förnybar el har här gått från 1 procent till 70 procent på bara 15 år. Utvecklingen av solenergi kombinerat med batterilagring har skickat kolkraftverk efter kolkraftverk i tidig pension. Än finns det hopp, även för det historiskt så fossila Australien.

Dela