Glädjebeskedet: Ta tåget hela vägen till Helsingfors

Inte på över trettio år har det funnits persontrafik via järnväg över den svensk-finska gränsen. Men i slutet av detta år blir det äntligen verklighet igen!

Lorentz Tovatt

create 2024-01-14 update 2024-01-14

Klimatgranskaren har tidigare rapporterat om den europeiska renässansen för tågtrafik i allmänhet och nattåg i synnerhet. Nu kan ytterligare en pusselbit läggas på plats.

Fram till slutet av 80-talet fanns persontåg som trafikerade sträckorna mellan norra Sverige och norra Finland. Men 1988 la Finland ner persontrafiken till Torneå på sin sida av gränsen och därefter la även Sverige ner trafiken till Haparanda på den svenska sidan.

Nu är båda linjerna helt elektrifierade och därmed planeras nu persontrafiken att återupptas. I december är det äntligen dags. Då ska du kunna ta Norrtåg till Haparanda och därefter finska VR över gränsen och hela vägen till Helsingfors, det skriver Vagabond. Förhoppningsvis kommer VR att erbjuda både dagtåg och nattåg med ligg- och sovvagnar.

– Då kan vi ha direkttåg från Helsingfors till Haparanda och vidare in i Sverige. Det är då också viktigt att sammankoppla tidtabellerna med Norrtåg. Vi ska också samarbeta då det gäller onlineförsäljning av biljetter, säger Juho Hannukainen på finska VR.

Bild: Kabelleger / David Gubler

Dela