Här är partiledarna som duckar IPCC

Igår presenterade FN:s klimatpanel IPCC sin tyngsta rapport hittills. Världen har sju år på sig att halvera utsläppen om vi ska ha en chans att nå 1,5-gradersmålet. Trots FN:s kraftiga uppmaning till världens ledare duckar en majoritet av Sveriges partiledare.

Joakim Söder

create 2023-03-21 update 2023-03-21

FN:s klimatpanel IPCC uppmanar alla världens länder att påskynda klimatarbetet och minska sina utsläpp – snabbt. Innan 2025 måste utsläppen vända, för att därefter fortsätta kraftigt nedåt om det ska vara möjligt att nå 1,5-gradersmålet. I nuvarande takt når vi gränsen för 1,5 graders uppvärmning i början av 2030-talet. 

FN:s generalsekreterare Antonio Gueterres kallar det för en tickande bomb, och FN uppmanar alla världens länder att agera. 

– Om vi agerar nu kan vi säkra en beboelig framtid för oss alla, sa IPCC:s ordförande Hoesung Lee i ett pressmeddelande.

FN:s skarpa ord möts dock av tystnad från en majoritet av Sveriges partiledare. 

Från regeringspartierna är det tyst. Varken statsminister Ulf Kristersson (M), klimatdepartementets chef Ebba Busch (KD) eller Johan Pehrson (L) har kommenterat rapporten i sociala medier eller till media. Stödpartiet Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är lika tyst.

Men det är inte bara till höger tystnaden är talande. Även Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar duckar IPCC:s larmrapport. 

Dela