Här bordas oljeplattformen av klimataktivister

Strax utanför Kanarieöarna fick Shells nya oljeplattform oväntat besök – av klimataktivister.

Sven Elander

create 2023-02-01 update 2023-02-01

Trots klimatkrisen fortsätter företag som Shell att leta efter mer olja. Just nu är man i full färd med att transportera en oljeplattform Nordsjön som vid maxproduktion ska kunna pumpa upp 45 000 fat olja per dag.

Men strax utanför Kanarieöarna fick transporten oväntat besök. Klimataktivister från organisationen Greenpeace lyckades då borda det lastfartyg som transporterar oljeplattformen mot sin slutdestination. Aktivisterna har med sig tillräckligt med förnödenheter för att kunna ockupera plattformen i många dagar.

Vi måste stoppa dessa företag från att borra efter mer fossila bränslen, och börja tvinga dem att betala för skadorna de orsakar. När Shell utvinner mer olja orsakar det en våg av död och förödelse runt om i världen, med värst påverkan på de människor som har gjort minst för att orsaka klimatkrisen, säger Yeb Saño, aktivist ombord på Arctic Sunrise och tidigare huvudförhandlare för Filippinerna vid de globala klimatförhandlingar.

Imorgon (2/2) släpper Shell sin årsrapport. Då kommer det stå klart hur mycket pengar företaget tjänat på de stigande energipriserna i spåren av Rysslands krig i Ukraina.

Dela