Här säger klimatministern fel om klimatlagen

Mitt under Nyhetsmorgons intervju med klimatminister Romina Pourmokhtari säger hon ett avgörande fel om Sveriges klimatlag. Hon varnar samtidigt för att den redan försenade klimathandlingsplanen kan bli ännu senare.

Lorentz Tovatt

create 2023-12-15 update 2023-12-15

Varje ny regering ska enligt Sveriges klimatlag presentera en handlingsplan som visar hur den politik man driver leder till att klimatmålen nås. Men när frågan om handlingsplanen dök upp på TV4 Nyhetsmorgons intervju i morse så blev det rejält snurrigt. Programledaren säger ”Men det är inte så många veckor kvar”, varpå klimatministern svarar:

– Nej, men det som står i lagen är ju att man ”bör” lägga fram den före årsskiftet. Men vi får se, vi jobbar på det.

Problemet? Att påståendet helt enkelt inte är sant. Den femte paragrafen i klimatlagen lyder nämligen såhär:

Regeringen ska vart fjärde år ta fram en klimatpolitisk handlingsplan. Handlingsplanen ska lämnas till riksdagen året efter det att ordinarie val till riksdagen har hållits.

Klimatministerns påstående är alltså felaktigt, om det beror på att hon inte läst lagen tillräckligt eller att hon medvetet far med osanning är oklart i sammanhanget. Men det är oavsett allvarligt. Nu riskerar handlingsplanen nämligen bli ännu senare än den redan är. Regeringen har nämligen gång på gång utlovat att den ska komma under november månad. Den är alltså redan en halv månad försenad.

Dela