Här vilseleder Pourmokhtari om miljardsatsning på flyget

Bild: Riksdagen

Efter hård kritik om tio gånger mer pengar till flyget än klimatomställningen i regeringens vårändringsbudget väljer klimatministern att vilseleda om flygsatsningens syfte.

Yrsa Lindberg

create 2024-04-16 update 2024-04-16

Det är i en sändning i Sveriges Radio som klimatminister Romina Pourmokthari (L) försvarar regeringens miljardsatsning på flyget med att säga att det är en satsning på säkerheten. I vårändringsbudgeten läggs hela 10 gånger mer på flyget än på klimatomställningen vilket har fått kraftig kritik från både miljöorganisationer och allmänheten.

Pourmokhtari säger att:

— Jag vet inte om det finns någon som är av den åsikten att vi inte ska ha en god säkerhet på våra flygplatser.

Med det insinuerar hon att flyget utan satsningen riskerar att bli mer osäkert. Och det vill ju ingen.

Men tittar man på pressträffen från i februari där infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) för första gången aviserar satsningen är syftet ett helt annat.

Bakgrunden är enligt Carlson att flygbranschen dras med underskott i det gemensamma avgiftsutjämningssystemet för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage (GAS) till följd av pandemin.

GAS innebär att samtliga svenska säkerhetsgodkända flygplatsers kostnader för säkerhetskontroll ackumuleras och fördelas per avresande passagerare. Transportstyrelsen fakturerar därefter flygbolagen för kostnaden baserad på antal transporterade passagerare.

Under pressträffen berättade Carlson att underskottet är på 1 miljard 35 miljoner kronor och att samma summa därför satsas i vårändringsbudgeten för att täcka upp för underskottet. Enligt Carlson är syftet med satsningen att i möjligaste mån undvika de kraftiga avgiftshöjningar inom GAS-systemet som annars hade behövts. Därmed kan kommande avgiftshöjningar för flygbolagen mildras.

Carlson säger:

— I ett känsligt läge för flyget så skulle det kunna bli en mycket kraftig kostnadsökning på just bolag och resenärer och det är det som jag idag presenterar en satsning för att möta.

Det handlar alltså inte om säkerhetens vara eller icke vara utan om kostnaden för den ska dras från våra skattepengar eller läggas på biljetterna. Regeringens satsning är inget annat än en subventionering av flyget som slipper stå för sina egna kostnader.

Men det vill inte Pourmoktari att vi ska veta.

Dela