Det var bred uppslutning när de danska regeringspartierna tillsammans med flera oppositionspartier presenterade sin gemensamma överenskommelse för miljön under måndagen. Utöver bred uppslutning bland partierna är överenskommelsen, som kallas ”det gröna trepartsavtalet”, också förhandlad med naturskyddsorganisationer och lantbruksorganisationer.
Och överenskommelsen innehåller en hel del intressant. Två saker sticker ut ordentligt.
Danmark blir nu första landet i världen med att genomföra en klimatskatt på utsläpp från lantbrukets boskap.
– Nu skapar vi den gröna omställningen inom jordbruket som vi vet är nödvändig, för första gången har vi nu lagt grunden för att ta oss hela vägen till våra klimatmål 2030. Och vi står tillsammans med en tydlig överenskommelse om en klimatskatt på jordbruket, säger klimatminister Lars Aagaard i ett pressmeddelande.
Det andra stora beskedet handlar om att Danmark nu ska storsatsa på att återplantera träd på 10 procent av jordbruksmarken. Och det rör sig inte om några enstaka. Uppåt en miljard träd ska planteras, uppger den danska regeringen för Ekot.
Totalt kommer satsningen innebära att regeringen skjuter till motsvarande 66 miljarder kronor – ungefär fyra gånger så mycket som den svenska regeringens miljöbudget.
Photo by William Isted on Unsplash
Fakta
Danska gröna trepartsavtalet
Huvudåtgärderna i den nya överenskommelsen för natur och klimat i Danmark:
66 miljarder till natur och klimat
Danmark satsar stort på mer skog, natur och åtgärder för att minska klimatpåverkan. En miljard träd planteras.
Omfattande insatser mot kväveföroreningar
Eftersom syrebristen i danska vattenområden har nått alarmerande nivåer, sätts nu en omfattande insats igång för att minska kväveutsläppen.
Hållbart och effektivt jordbruk
Jordbruket moderniseras för att bli mer effektivt och hållbart, samtidigt som 10 miljarder investeras i klimatåtgärder och ny teknik. Danmark blir först i världen med klimatskatt på boskap.
Lokala samarbeten
Nya lokala grupper tar ansvar för planering och genomförande av markomläggning i samarbete med kommuner och organisationer.
Nya nationalparker och marint skydd
21 naturnationalparker och satsningar på havsmiljön fram till 2030.
Växtbaserad och ekologisk mat
Stöd till växtbaserad produktion och ökad ekologisk odling.
Källa: Danmarks regering