Hjälpa människor vid naturkatastrofer? SD röstade nej

Foto: News Oresund, Wikimedia commons

SD sticker ut också jämfört med andra högerextrema partier i EU. SD röstade till och med nej till att hjälpa människor som drabbats av naturkatastrofer.

Sven Elander

create 2024-05-07 update 2024-05-07

Europa är en kontinent som kommer drabbas extremt hårt av klimatkatastrofer. Redan idag orsakar det varmare klimatet stora skador i form av torka, översvämningar och extrema skyfall.

Men när frågan om att stödja människor som fått sina liv sönderslagna av naturkatastrofer avhandlades i Europaparlamentet, då röstade SD nej.

SD var det enda parti i EU:s ytterhöger som röstade emot alla klimatförslag inom kategorin Social Rättvisa, följt av högernationalistiska och högerpopulistiska partier i Finland, Österrike och Estland där alla röstade 83 procent emot.

Det är en granskning från SvD som visar att Sverigedemokraterna är det parti som röstar mest emot EU:s Green Deal av alla högerpopulistiska och -nationalistiska partier i hela EU.

Johan Nissinen, som vid tidpunkten företrädde SD, förklarade för SvD att länder inte ska ta för givet att EU och Sverige “alltid ska stå för notan” och att alla medlemsländer bör ha beredskap för naturkatastrofer.

–  Det ska inte komma som en chock även om såklart hemska olyckor kan hända. Men infrastrukturen måste vara på plats innan, vilket vi ser att många länder slarvar med, sa han till SvD.

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet.

 

Foto: News Oresund, wikimedia commons 

Dela