Idag gör regeringen det dyrare att reparera

INGET APRILSKÄMT. Idag träder momshöjningen ikraft. Nu blir det dyrare att reparera dina skor, kläder och cyklar. Skarp kritik riktas mot regeringen.

Lorentz Tovatt

create 2023-04-01 update 2023-04-01

Det var bland de första besluten på miljöområdet som den nya regeringen tog efter valet – att höja momsen på reparationer. Beslutet var att höja momsen från sex till tolv procent på att reparera cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne. Idag börjar det gälla.

Regeringens egen utredning inför beslutet konstaterar att beslutet skulle få negativa effekter på miljön, något som dock inte skrämde regeringen. Nu får beslutet svidande kritik, bland annat av modebranschen själv. SVT har varit i kontakt med H&M, Lindex, Kappahl, Gina Tricot och NA-KD och alla menar att beslutet sätter käppar i hjulet för den gröna omställningen och riskerar att leda till att färre väljer att lämna in sina kläder för lagning. Även hantverkarna är kritiska.

– Det är en oro, speciellt i och med det ekonomiska läget i samhället just nu. Kommer kunder ha råd? säger skomakarmästaren Per-Anders Björkman i Falun till SVT.

Denna artikel är inte ett aprilskämt.

Dela