Ilska mot regeringens fossilfjäsk: ”Bekämpar översvämning med vattenslang”

Foto: Poltikerveckan Almedalen, Creative Commons

Regeringen går fram med en stor skattesänkning på fossila bränslen, något som kraftigt kommer öka utsläppen. Nu rasar miljöorganisationerna och experterna.

Lorentz Tovatt

create 2023-09-07 update 2023-09-07

På en pressträff presenterade idag Ebba Busch (KD och Oscar Sjöstedt (SD) en av regeringens största prioriteringar i den kommande budgeten – en skattesänkning på fossila drivmedel. Totalt rör det sig om 6,5 miljarder kronor, vilket är åtta gånger mer än vad man satsar på klimatstödet Klimatklivet. Enligt regeringens egna beräkningar blir resultatet för klimatet förödande:

Sett isolerat bedöms förslaget leda till att de territoriella utsläppen av fossil koldioxid från transportsektorn och från arbetsmaskiner ökar med ungefär 350 000 ton 2024 och ungefär 490 000 ton 2025

Så skriver regeringen själva i sitt underlag.

Nu väller ilskan och kritiken fram mot regeringen. Miljöorganisationer och experter fördömer beskedet.

– Förutom att det är katastrof för klimatet, har inte de senaste åren tydligare än någonsin visat att fossilberoendet är skadligt och oberäkneligt för svenska hushåll och företag? Varför fortsätta bygga in oss i detta? Helt obegripligt, skriver Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen, och lägger till:

– Det är som att försöka bekämpa en översvämning med en brandslang.

Hon får medhåll från den andra stora miljöorganisationen, WWF, som via X (fd Twitter) skriver:

Igår sa miljöministern att klimatmålen ligger fast. Idag meddelade regeringen kraftiga sänkningar av skatten på bensin & diesel vilket kommer öka utsläppen. När övriga världen vill skärpa klimatambitionerna i extremvädrets spår väljer Sveriges regering dessvärre en annan väg.

Även från forskarhåll syns ilskan. Mikael Karlsson, professor i klimatledarskap vid Uppsala skrev följande ironiska kommentar på X:

Inte det minsta förvånande att regeringen fortsätter investera för att skada klimatet ännu mer.

Igår påstod miljöministern att de svenska klimatmålen ligger fast. Men allt tyder på att regeringen i praktiken redan övergett dem, att döma av den politik de driver.

Dela